Yvon van Wijland-van Vlaanderen

Oefentherapeut Cesar
Van Lenneplaan 9
1217 NA Hilversum
telefoon: 06-53773103


Therapie, Begeleiding en Bewegingsadviezen
volgens de Bewegingsleer Cesar en de daarop gebaseerde oefentherapie.

De oefentherapie wordt op haptonomische basis toegepast als dat vanwege de aard en oorsprong van de klachten een meerwaarde oplevert


Opleiding

Mijn diploma voor oefentherapie Cesar heb ik behaald in 1972. Nadien heb ik diverse aanvullende specialistische opleidingen gevolgd onder andere op het gebied van motoriek van kinderen, ademtherapie, sportoefentherapie, zwangerschaps-educatie, bekkeninstabiliteit, bekkenbodemproblematiek, behandeling van scoliose en osteoporose.
Daarnaast heb ik de basisopleiding haptonomie gevolgd en sinds 2001 mag ik me "oefentherapeut Cesar op haptonomische basis" noemen.

Vanwege de vele bij- en nascholingscursussen was ik t/m 2015 ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.


Loopbaan

Mijn loopbaan begon in 1972 in een algemeen ziekenhuis en een medisch kleuterdagverblijf te Utrecht. Daarna heb ik vier jaar gewerkt op het revalidatiecentrum "de Hoogstraat", destijds gevestigd te Leersum. Daar heb ik onder andere ervaring opgedaan in het behandelen van patiënten met een dwarslaesie, met hemiplegie, M.S., Parkinson en met amputaties.

In 1979 startte ik een eigen praktijk Oefentherapie Cesar Woudenberg in ons toenmalige woonhuis te Woudenberg. Sinds 1995 maakte ik gebruik van een professionele behandelkamer in het fraaie historische praktijkgebouw aan de Geeresteinselaan 26 te Woudenberg.
Op 1 september 2015 heb ik mijn praktijk overgedragen aan mijn opvolgster Sandra van de Pol. U kunt haar bereiken via telefoon 06-13603105 of via de website van de Geeresteingroep.
Over de overname is een artikel verschenen in de Woudenberger van 11 augustus 2015. Lees het artikel.

Wat is oefentherapie Cesar?

Oefentherapie Cesar is een paramedische behandelmethode, gericht op behandeling en voorkoming van klachten ontstaan door een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte. De naam Cesar is afkomstig van de grondlegster van de oefentherapie, mw. Marie Cesar.

Basisgedachte

Mensen lopen, gaan zitten, staan op. Mensen bukken, tillen, springen. Maar niet iedereen gebruikt bij dezelfde beweging dezelfde spieren in dezelfde mate. Het bewegen gebeurt grotendeels onbewust en iedereen ontwikkelt zo zijn eigen houdings- en bewegingsgewoonten. Al die gewoonten zijn echter lang niet altijd goed voor het lichaam.
De basisgedachte van de oefentherapie Cesar gaat uit van een optimaal houdings- en bewegingspatroon dat iedereen goed kan aanleren door een gericht leerproces. Bewegingen worden "goed" genoemd als spieren optimaal samenwerken en de gewrichten op de juiste manier worden belast.

Haptonomie

Het menselijk lichaam is niet alleen een machine die kan bewegen maar is ook een drager van gevoelens en slaat allerlei gevoelservaringen op. Negatieve gevoelens kunnen ook ten grondslag liggen aan blokkades in houdings- en bewegingspatronen. Een haptonomische benadering geeft een breder zicht op mogelijke oorzaken van lichamelijke klachten en het verruimt de behandelmogelijkheden.

Doel van de oefentherapie

Het doel van de behandelingen is om door training en oefening zo dicht mogelijk bij dat optimale patroon te komen en je dat helemaal eigen te maken. Daardoor zullen klachten verdwijnen of verminderen of ze kunnen worden voorkomen. Er wordt uitgegaan van persoonlijke bewegingsmogelijkheden en er wordt rekening gehouden met de persoonlijke leef- en beroepsomstandigheden.

Werkwijze

De oefentherapeut Cesar stelt een op de persoon gericht behandelplan op dat bestaat uit een zorgvuldige keuze van oefeningen. De diagnostiek door de verwijzer (huisarts of specialist) en het onderzoek van de oefentherapeut zelf zijn hierbij een belangrijk startpunt.
Een ander belangrijk uitgangspunt is dat de cliënt zelf actief aan de therapie deelneemt en leert begrijpen en voelen hoe bewegingen het best op een bepaalde manier kunnen worden uitgevoerd. Een belangrijke voorwaarde voor een blijvend resultaat is inpassing van het geleerde in het dagelijks leven.
Oefentherapie Cesar wordt gegeven in de praktijkruimte van de oefentherapeut of als dat noodzakelijk is bij de patiënt thuis.

Indicaties

De Oefentherapie Cesar is één van de mogelijkheden voor een effectieve behandeling bij klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De effectiviteit van deze therapie is in 2003 door de Gezondheidsraad voor een groot aantal aandoeningen onderzocht en aangetoond. Lees de samenvatting van dit onderzoek op de website van de Gezondheidsraad. Daar is ook het volledige rapport te vinden (ISBN:90-554-506-9).
Oefentherapie Cesar wordt onder andere toegepast bij:

  • de behandeling van klachten veroorzaakt door houdings- en bewegingsafwijkingen
  • nek-, schouder- en rugklachten, heupklachten en spanningshoofdpijn
  • de verbetering van houdings- en bewegingsafwijkingen ter voorkoming van (beroeps-)klachten
  • het bestrijden van beroepsklachten (zittend beroep, zwaar lichamelijk beroep, musici enz.)
  • de verbetering van ademtechniek, bijvoorbeeld bij COPD en hyperventilatie
  • de behandeling van neurologische aandoeningen zoals hernia, ischias en uitstralende zenuwpijn, ziekte van Parkinson, M.S.
  • de behandeling van orthopedische aandoeningen zoals artrose, osteoporose, ziekte van Scheuermann
  • de behandeling van reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew
  • de verbetering van de motoriek van kinderen met achterstand in de motorische ontwikkeling
  • revalidatie
  • RSI-klachten
  • bekkenklachten
  • whiplash
  • incontinentie

Oefentherapie Cesar is dus een breed inzetbare interventie, in het bijzonder als deze wordt gecombineerd met een haptonomische benadering.

Directe toegankelijkheid

Voor behandeling is een verwijzing niet noodzakelijk. Sinds 2007 bestaat er namelijk de mogelijkheid van "directe toegankelijkheid". Bij uw eerste bezoek vindt een "screening" door de therapeut plaats. De uitkomst hiervan bepaalt of er direct tot verder onderzoek en behandeling kan worden overgegaan of eerst een consult bij de huisarts nodig is.

Verwijzing

Daarnaast is ook behandeling mogelijk op basis van een verwijzing van een specialist, huisarts, sportarts of bedrijfsarts.
Op de verwijzing wordt dan vermeld "Oefentherapie Cesar".

Vergoeding

De mate en hoogte van vergoeding door de ziektekostenverzekeraar is afhankelijk van uw polis en van de indicatie.

terug naar de startpagina